21 Jun 2007

Dupa cum se vede...


Deci, zic, dupa cum se vede, colegul Nicolae nu a pierdut prea multa vreme si inceput sa posteze ipostaze favorite de arta pictoriceasca, pentru care trebuie sa-l felicit - e un om hotarat, care stie ce-i place si ce vrea.

Cat despre mine, stiu si eu ce-mi place, dar imi lipseste
uneori hotararea de-a ma ridica pe scaun, sau sa bat cu pumnul in masa, si sa sustin ca pictura inca are un rol foarte important de jucat in arta contemporana. Este interesant, totusi, ca multe galerii si institutiile de cultura au inceput sa faca aceasta drept pentru care tot mai multa pictura a inceput sa apara pe pereti.

Cred ca cel mai bun semnal dat in directia aceasta este castigarea premiului Turner 2006 de catre o pictorita: Tomma Abts - premiul mergand indeobste in directia artei conceptuale. Dar daca stam sa ne gandim putin, oare pictura nu poate fi si ea arta conceptuala? Dintr-un motiv sau altul, prezentarea de idei interesante, revolutionare, estetice, anti-estetice, etc despre arta si societate a fost considerata domeniul propriu si personal al conceptualismului.

Sa ne gandim, totusi, ca cele mai revolutionare idei despre arta si rolul sau si-au facut aparitia tocmai prin intermediul picturii, la inceputul secolului XX. E adevarat, nu era ceea exact pictura figurativa, dar intre timp figurativul, aruncat la cos de o generatie de artisti care au cochetat si au abuzat de lumea ideilor, a devenit din nou palatabil.

Cu siguranta, eforturile despuse de institutii precum National Potrait Gallery, prin premiul pentru portret, au avut ceva de-a face cu aceasta.

Pentru a nu mai bate campii in continuare, iata un link unde va puteti uita si voi la ce expune premiul pentru portrete anul acesta: http://www.npg.org.uk/live/bp/

No comments: